Efter Studenten

Många längtar till studentdagen. Betygen, firande och framförallt friheten! Men vad gör man efter studenten? Det kan vara svårt att veta vart man ska ta vägen efter att dag efter dag i tre års tid alltid ha gjort i princip samma sak. Nu ska man helt plötsligt lämna allt och börja om på nytt. Men vad? Det är det som är den stora frågan. En del vet precis vad de vill och har en plan för hur de ska gå till väga. Andra har inte den blekaste aning. Det kan vara svårt att veta vad man egentligen vill och därför kan det vara bra att börja fundera på det i god tid.

Ställ dig frågor som: Vad är mitt drömyrke? Vad tycker jag om att göra? Vad har jag för mål i livet? Vad vill jag hinna uppleva under mitt liv? Fundera på dessa frågor en stund och svara så ärligt du bara kan. Tänk inte på vad andra gör eller vad andra tycker att du borde göra, utan fokusera på vad du vill. Vill du kanske fortsätta studera och vidareutbilda dig till något speciellt? Ansök då till en högskoleutbildning eller universitet som erbjuder de kurser du är intresserad av. Eller vill du kanske börja arbeta på en gång? Har du fått ett jobberbjudande under din studietid som låter lockande? Ta det!

Ytterligare ett alternativ är att se sig om i världen. Detta kan man göra på flera olika sätt. Du kan till exempel flytta utomlands för att plugga eller för att jobba som till exempel au pair eller egentligen vad som helst beroende på din utbildning och tidigare erfarenheter. Du kan också vänta ett tag med att resa iväg. Om du stannar hemma i Sverige och jobbar över sommaren hinner du spara ihop lite pengar så att du kan ge dig iväg på en långresa. Upptäck världen medan du är ung!

Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till vad man ska göra efter studenten. Huvudsaken är att man gör något och att det man gör är något som man själv valt. Följ din magkänsla helt enkelt. Det värsta man kan göra är dock att bara vänta och tro att drömjobbet kommer att serveras på ett silverfat. För att nå dit man vill måste man kämpa. Finns inte drömjobbet tillgängligt just nu, gör något annat så länge. Det finns många vägar att gå och alla kan de leda till den framtid du är ute efter. Men det gäller att räkna med att det första jobbet man får kanske inte är det jobb man kommer att arbeta med om tio år. Å andra sidan finns det även de som hittar rätt på en gång. Det gäller helt enkelt att våga sig ut.

För att nå dit man vill gäller det helt enkelt att testa sig fram och jobba hårt. Hårt arbete lönar sig alltid i slutändan men kom ihåg att ha roligt på vägen! Att jobba med något man tycker om är i de flesta fallen mer värdefullt än att tjäna en massa pengar. Gör det som gör dig lycklig!

Som en liten start har vi här samlat lite nyttiga länkar -Klicka här-

 

Välkommen

Välkommen till www.studenttider.n.nu.

Nyhetsbrev